Pagini

luni, 10 noiembrie 2014

Si eu cos o ie! Partea 2

ie copii baiat costum popular model broderie camasa ie baiat din Transilvania, zona Sibiu

 Zilele astea camasa populara pentru baiat este aproape gata. Trebuie terminata pentru ca de 1 decembrie o sa fie purtata. :) Mai trebuie terminat gulerul si e ceva de cusut... Bineinteles ca acum e nevoie si de o vesta neagra de baiat si sper sa gasesc un model de croit pe internet. Daca stiti unde as putea gasi asa ceva m-as foooooooooarte bucura! :)

Dupa cum a-ti vazut in prima parte a postarii, modelul este din zona Sibiului si trebuia sa fie negru. Dar in timp ce lucram la camasa, mi s-a cerut sa o fac putin mai vesela, "pentru ca este totusi un copil si e prea negru". Mi s-a sugerat culoarea mov asa ca m-am conformat si astea sunt rezultatele. :)

camasa, ie  traditionala pentru baiat model din zona Sibiu Transilvania, costum popular romanesc


Despre croitul camasii ... Hm ... Si aici lucrurile s-au schimbat pe parcurs, dar am plecat de la modelul de croi gasit pe blogul semne cusute si blogul lenusa .  Mai apoi m-am inspirat la fata locului dintr-o camasa barbateasca din zona Huedinului, Cluj. Aceasta camasa barbateasca din Transilvania era o combinatie de croi intre cele doua modele gasite in schita de mai jos. Cat despre detaliile privind croiala si alte tipsuri minunate va recomand din suflet blogul Inei unde gasiti 18 tutoriale cu ia de la A la Z!!!

croi camasa populara barbateasca traditionala romaneasca
Model de camasa populara de barbat via: semne-cusute.blogspot.ro
                       
tipar croi camasa populara traditionala barbat
Tipar croi camasa barbateasca via: lenusa.ning.com
Schita de cusut cu motivul / modelul traditional din zona Sibiului, Transilvania, folosit de mine pentru camasa barbateasca il gasiti aici . 

ie, camasa taraneasca pentru baiat din Transilvania, costum popular romanesc

Spor la cusut in acest sfarsit de toamna ! :)

Actualizare 2016: Pentru mai multe idei, modele si inspiratie urmariti panoul meu de pinterest de mai jos, creat special pentru camasa barbateasca:


18 comentarii:

  1. Oh, bravo, se vede ca nu ai stat degeaba! Eu cămăși bărbătești nu am făcut dar m-ar bătea gândul sa îmbrac eu una (oare ar fi lumea oripilata? ) . Îmi place mult croiala asta de la cămășile bărbătești, o sa salvez și eu tiparele astea, just în case :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Inca mai am ceva de lucru, dar merge! :) Cat despre imbracatul unei camasi barbatesti pana acum ca ai zis tu, nu mi-a trecut prin minte. Poate cu ideea asta, lansezi draga Ina, o moda noua !!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Wow wunderschön! Und so viel Arbeit mit den Kreuzstichen! Super schön!
    Liebe Grüsse und einen guten Rutsch!

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari Ioanaaaaaaaa, exceptional no acum mai pus pe ganduri tare mi-ar place sa invat sa cos si eu macar o ie. :)
    Demult ma bate gandul dar chiar nu am indraznit fara un profesor bun. :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) eu am incercat si... asta a iesit... acum ca am cusut la una cam stiu ce am gresit si unde... era mai intelept sa nu le invat pe propria piele... :)
      Vazand ce minunatii faci tu, sunt ferm convinsa ca o ie cusuta de tine e ... SUPERBA!

      Ștergere
  5. Wow, ia aia e cusuta de tine?
    Bravo, a iesit foarte frumoasa!
    Eu nu am deloc talent la lucru manual. :(((((

    RăspundețiȘtergere
  6. e SUPERBA!!!
    eu am cusut o ie fetitei si acum am inceput una mie.... merge greu, nu imi plac probele de fir cum au iesit... pauza si ma apuc eu dupa aia.

    RăspundețiȘtergere
  7. Superbă iişoara pentru băiat, mi-a plăcut că ai introdus acel fir mov,
    felicitari din tot sufletul !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tks Geta, tu esti o adevarata artista intr-ale handmadeului!!!!

      Ștergere
  8. Multumesc pentru tipar, se poate oare si un tipar pentru o ie femei? nu am reusit sa gasesc un tipar clar ca acesta al dvs. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  9. Diaconu Radu Ionut22 februarie 2021 la 08:04

    Buna ziua. O mica observatie etnografica: ie denumeste doar camasa femeiasca si doar in Oltenia, Arges, Muscel....in rest este camasa...iar barbatii nu poarta niciodata ie, ci camasa barbateasca specifica zonei de unde se trag.
    Portul este adaptat sexului, varstei, statutului social si starii civile.
    Hainele de toate zilele nu difera foarte mult de la regiune la alta, ce admiram azi sunt strict straie de sarbatoare, hora satului, nunta.
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru observatie! :)
      In 2014 cand am cusut, habar nu aveam de diferente! Intre timp lucrurile s-au schimbat tocmai pornind de la camasa asta. Doamne ajuta!

      Ștergere