Translate

luni, 18 ianuarie 2016

Mamica noua in oras (1) - Prima liturghie

Uraaa am ajuns cu bine la destinatie si piticul a fost super incantat de avioane. Ce zi am mai avut! Ne-am incurcat putin in aeroportul din Viena, dar pana la urma am ajuns in avionul nostru.:)

 In prima duminica departe de Romania, am hotatat sa mergem la liturghie la orice biserica ortodoxa din oras, deoarece cea romaneasca este undeva  in zona limitrofa a Frankfurtului. Sunt cinci comunitati/biserici ortodoxe in oras: rusa, greceasca si sarba. Ca si locatie, biserica greceasca Sf Gheorghe de langa parcul Grueneburgen si Palmengarten mi s-a parut interesanta, mai ales ca zona este in topul atractiilor turistice.

parcul Grueneburg in drum spre biserica greceasca

Cu metroul pana la Holzhausenstrasse, apoi in directia Universitatii Goethe si parc. Pe o straduta cu casutze cochete August - Siebert - Strasse, fix in capatul ei incepe parcul cu aleea ce duce pana in dreptul bisericii.

gardina japoneza de langa Universitatea Goethe din Frankfurt

Dupa gradina japoneza, pe alee in partea dreapta apare silueta unei biserici noi.

Georgeoskirche din parcul Gruneburg

Pentru ca am intrat pentru prima oara in viata, intr-o biserica greceasca m-a impresionat foarte mult modul in care era impartita in interior si mai ales ordinea din biserica.

biserica greceasca din Frankfurt Sf Gheorghe


La intrare un hol / anticamera cu pangarul si lumanarile, icoana cu Sf zilei si Evanghelia inchisa, apoi usile prin care intrai in biserica spatioasa. Cam 60% familii tinere cu copii, strana de barbati, pictura superba, la fel si vasele, florile, mozaicul. Un rand ordonat in momentul impartasirii, fara imbulzeli, chiar daca erau asa de multi copii prescolari. La sfarsitul slujbei, pentru anafura s-au format doua grupuri la dreapta barbatii si la stanga femeile, iar parintele le impartea painea cu ambele maini in acelasi timp. Am privit putin la pictura din partea dreapta  bisericii si am descoperit sfinti imbracati in haine populare si  scene din vietile unor sfinti martiri.

fragment de pictura din biserica Georgeoskirche cu sfinti in costum popular

La plecare am fost invitati la cafea de comunitatea greceasca si m-a impresionat faptul ca, desi au vorbit tot timpul greceste, mi s-au adresat in germana, pentru ca au vazut ca eram straini. Singurul regret este ca nu am inteles predica, deoarece preotul vorbea foarte inflacarat si era o liniste de nu se auzea nici musca.

A urmat o plimbare de duminica prin parcul Grueneburgen, despre care insa o sa va povestesc intr-o alta postare.

de departe, :)
cu drag, Ioana

P.s. Pozele de interior sunt facute la sfarsitul slujbei cu telefonul.





9 comentarii:

  1. Si biserica romaneasca la care mergem noi e la ceva distanta , cam o ora de mers cu masina ( Baden -Baden ) ... Colorata foarte , biserica greceasca !... Ma abucur ca ati ajuns cu bine !Imbratisari !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc draga Gabriela. :) deci si la voi e ceva de mers... abia astept sa vad cum e la biserica romaneasca!!! :) Imbratisari!!!

      Ștergere
  2. Frumoase poze , n-as fi zis ca sunt facute cu telefonul. Si biserica e deosebita, chiar daca nu ai inteles slujba, cred ca ai simtit-o. Acomodare usoara in noile locuri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc, draga Dana! Mi-a placut intr-adevar mult preotul si atmosfera! :)

      Ștergere
  3. Eheee si noi am fost prima data tot intro biserica greceasca! A fost uimitor cat de acasa m-am simtit! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumim de impartasire! Sa va fie bine acolo! E temporara mutarea?

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...