Translate

luni, 6 martie 2017

ce mai citesc zilele astea + aranjament de sezon

 



      Intotdeauna mi-au placut povestioarele cu talc; de la Pacala, Nastratin Hogea, povestiri Zen sau Cercul Mincinosilor as zice ca intelepciunea n-are granite sau hotare si e atemporala.



       
              Mai nou am descoperit diferite Paterice dupa care ma dau in vant.




  " Un frate a intrebat pe avva Evprepie pentru viata. Si a zis batranul : iarba mananca, cu iarba te imbraca, pe iarba te culca ( adica toate le defaima ), iar inima castig-o de fier. "  Citat din Patericul Egiptean




 Acum citesc o carte salvata dintr-un garaj,  pe care am luat-o pentru ca mi-a placut titlul :)  Limonariu sau Livada duhovniceasca de Ioan Moshu, o editie din 1991, publicata la Alba Iulia. Azi va citez din ea  o scurta intamplare "de sezon" sa-i zic asa:

 


 "In Constantinopol erau 2 frati foarte evlaviosi si mari pustnici. Unul dintre ei s-a dus la Rait, a renuntat la lume si s-a facut monah.
Dupa o trecere de vreme a venit fratele celalalt, care ramasese in lume, la Rait ca sa vada pe fratele sau, monahul. Pe cand era cu el, fratele mirean a vazut pe fratele sau monahul ca mananca pe la ora 3 dupamasa. S-a suparat si a spus:
- Cand erai mirean, frate, si in lume, nu mancai inainte de apusul soarelui.
Si a raspuns monahul:
- Cu adevarat frate, cand eram in lume, ma hraneam prin urechi, caci slava desarta de la oameni si lauda lor, ma hraneau si-mi usurau greutatea ascezei."




      Va spun drept ca-mi plac Patericele pentru ca sunt surprinzatoare, ofera modelele de comportament, sfaturi si  rezolvari  practice la diferite situatii cu multa intelepciune, delicatete, prin raspunsuri absolut delicioase...




        Si da, a-ti vazut bine: borcanelele mele contin bulbi cu plante de Ornithogalum umbellatum baluta sau ceapa ciorii, folosite doar in scop decorativ!!! :) Despre martisoarele pandantiv din imagini am scris deja aici
       Daca va tenteaza Patericul egiptean il puteti vizualiza sau descarca gratuit aici .

Sa aveti o saptamana frumoasa si inspirata,
cu drag, 
Ioana

P.s. Post usor! :) Citatele de mai sus le trimit la Zinnaida  :)

17 comentarii:

  1. Multumesc pentru link. E ditamai cartea...
    Si mie imi plac astfel de povestioare. Sunt multe lucruri pe care pe poti invata din ele.
    Imi plac micile aranjamente cu aceste plantute de care habar nu aveam...:)Fac si floricele, sau sunt doar asa cum ni le arati?

    O saptamana frumoasa si inspirata si tie, draga Ioana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da e o carte serioasa ce merge citita pe sarite! :) ceapa ciorii face flori mici albe ca niste stelute, cu siguranta le ai vazut primavara... ale mele nu au inflorit inca... :) pupici

      Ștergere
  2. Am citit de-a lungul timpului mai multe astfel de "invataturi", dar nu stiam ca-i vorba despre paterice. Cu aceasta ocazie am invatat si ceva nou. Multumesc. :)
    Multumesc pentru urare.
    Minunata saptamana sa iti fie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am citit primul Pateric, cel egipteam mai la batranete sa zic asa :) nu stiam de ele si mi a iesit in cale la timpul potrivit. :) vorba aceea: nimic nu e intamplator! :)

      Ștergere
  3. M-a luat valul si-am uitat de bulbisori! :)
    Cand am vazut prima poza, imediat ce am ajuns pe blogul tau, primul gand a fost: "superba imagine de primavara"! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce ma bucur! Bulbisorii si verdele crud ma duc si pe mine cu gandul la primavara. :)

      Ștergere
  4. Cred ca am mai intrat o data sau de doua ori la tine pe blog si sincera sa fiu îmi place tare mult felul tau de a scrie... undeva printer randurile tale se gaseste linistea! :)
    Saptamana frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ceea ce mi-ai spus ma bucura tare mult, mi-e tare greu sa ma exprim si uneori as scrie doar idei cu liniute. Plus ca am o teama constanta de greseli de ortografie... multumesc mult pentru incurajare!!!

      Ștergere
  5. intelepciunea acestor sfaturi pare atat d eusor fireasca, probabil ca si e doar ca noi oamenii pune, ne puem greutati in spate crezand ca ne eliberam de ele...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) of da... exact asta m-a impresionat si pe mine de multe ori... simplitatea lucrurilor si a raspunsurilor... atat de simplu!

      Ștergere
  6. Mă bucur din ce în ce mai mult că am deschis ”Clubul citatelor”. Aflu mereu despre lucruri frumoase de citit și de făcut în viață. Îmi plac mult povestioarele cu tâlc și de aceea voi citi Patericul pe care ni l-ai dăruit. Mulțumesc!

    Să ai zile frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu ma bucur, draga Zina! E mult mai usor sa ne motivam reciproc si sa facem lucruri impreuna! Ma bucur mult!!!! :)

      Ștergere
  7. Ce fain arata martisoarele pe iarba verde :)

    RăspundețiȘtergere
  8. O combinatie frumoasa in acest articol, verdele crud de primavara si povestioare pentru suflet, foarte bine-venite perioadei de post in care suntem. Multumim!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ador tot ceea ce faci! Sunt minunate aranjamentele acestea.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...